Beschrijving en advies Concertgebouw

Beschrijving en advies Concertgebouw

Concertgebouwplein 10 1071 LN Amsterdam

Datum: 14-11-2018

ALGEMEEN

Het Concergebouw is een monumentaal gebouw uit 1888 met diverse moderne uitbreidingen en aanpassingen. Naast concerten worden de sfeervolle zalen, foyers en horeca-voorzieningen gebruikt voor diners, congressen en voorstellingen.

Het gebouw telt vier zalen (Grote, Kleine, Spiegel- en Koorzaal), diverse foyers, een restaurant en een café. Alle zalen zijn grotendeels gelijkvloers en met een (plateua)lift  te  bereiken.

(Concert)bezoek is goed voor te bereiden met de informatie op de website: https://www.concertgebouw.nl/uw-bezoek/speciale-voorzieningen en door vooraf telefonisch te overleggen.

Van de diversiteit van de bezoekers is men zich bewust. De vaste stoelrijopstellingen in Grote en Kleine zijn voor gebruikers van rolstoelen niet optimaal.

BEREIKBAARHEID

Parkeren

Beschrijving:

De bereikbaarheid met de auto is goed: parkeren op 50 tot 150 m (excl. afstanden in de parkeergarage). Voor Amsterdamse begrippen zijn de 6 GPA’s (met 7 E6-borden), die beschikbaar zijn tijdens concerten en nabij de entrée bij de kassa liggen, prima.

De Q-parking Museumplein heeft een inrijhoogte van 1,9 m wat de mogelijkheden voor rolstoel-bussen nogal beperkt. De garage heeft feitelijk één gehandicapten parkeerplaats aan de kant van het Concertgebouw, maar volgens de website nul GPA’s.

Aanbeveling:

Extra GPAs in parkeergarage inrichten (ook voor andere evenemententen rond het Museumplein). En juiste Informatie aanbieden.

Openbaar vervoer

Beschrijving:

De openbaar vervoer-haltes voor trams en bussen zijn op 50 tot 150 m tot aan de hoofdentree niet ver weg. De haltes zijn vrijwel geheel aangepast aan de huidige ontwerp-standaard, maar zijn op piekmomenten maximaal in gebruik.

Aanbevelingen:

Toegangsroute

Beschrijving:

Geleide- en gidslijnen zijn aanwezig. Wild geparkeerde fietsen blokkeren deze lijnen soms.

Aanbevelingen:

Aantrekkelijke en duidelijk fietsparkeerplaatsen bieden. Beleid en handhaving als bij de Rode Loper, Leidseplein?

BETREEDBAARHEID

Ingang

Beschrijving:

De toegankelijkheid van het gebouw is goed met een grote tourniquet (zonder separate deur voor mensen met een visuele beperking, maar met aanpasbare snelheid) en twee andere in- en uitgangen specifiek voor de Grote Zaal.

De hekken bij de kaartcontrole voor de Grote Zaal versmallen de doorgang tot 70 cm en zijn eenvoudig door medewerkers weg te nemen.

De kassae en informatie-balie zijn cira 109 cm hoog. De kassa heeft een verlaagd zij-loket.

In de hal en foyers zijn banken en zitgelegenheid.

Aanbevelingen:

Zitgegelegenheid met zicht op de afhaalplek voor AOV.

BRUIKBAARHEID

Horizontale verkeersruimten

Beschrijving:

De doorgankelijkheid van het gebouw is goed. De zware klapdeuren bij de foyers staan standaard open en de deuren naar de zalen worden door medewerkers geopend en gesloten.

Aanbevelingen:

Enkele drempels kunnen verbeterd worden.

In de Koorzaal zijn stoelen met leuningen gewenst.

Verticale verkeersruimten

Beschrijving:

In het gebouw zijn diverse liften waarvan 3 zelfstandig bruikbaar voor het publiek. In de Koorzaal is een plateaulift aanwezig om op het zaalvloerniveau te komen.

De trappen met bordessen bij de Grote Zaal zijn monumentaal en hebben leuningen die moeilijk omgrijpbaar zijn.

Aanbeveling:

Een optie is om bijvoorbeeld in één van de vier trappenhuizen naar de balkons van de Grote Zaal tussenleuningen aan te brengen.

Een tweede leuning bij de trap naar het balkon van de Kleine Zaal.

Ruimten en gebieden

Beschrijving:

De Grote Zaal en Kleine Zaal van het Concertgebouw hebben voor rolstoelgebruikers hun beperkingen. Het aantal officiële rolstoelplaatsen is met 10 op 1974 plaatsen (volledige zaal, balkons en podiumplaatsen) in de Grote Zaal en 2 op 438 plaatsen (inclusief balkon) in de Kleine Zaal gering in aantal. Met name in de Grote Zaal zijn geen eerste rang-plaatsen (met zicht en akoestiek) mogelijk door de methode van stoelrijen plaatsen.

De opklapbare stoelen hebben een vloeroppervlak van 56x85 en 60 x80 cm, deze zijn met 45 cm tussen de leuningen niet geschikt voor obese mensen.

Spiegelzaal en Koorzaal zijn flexibel in te richten zalen met losse stoelen.

Aanbevelingen:

Ontwerpen en experimenteren met kortere stoelen-rijen waardoor rolstoelplekken in de Grote Zaal ook op eerste rangplaatsen beschikbaar komen.

Toiletten

Beschrijving:

In het gebouw zijn 3 IT-toiletten aanwezig. De maatvoering is goed, de inrichting redelijk, maar bij de twee toiletten bij de Grote Zaal –zowel op de eerste als op de begane grond- is de alarm-opvolging onvoldoende.

Aanbevelingen:

Koorden, hoeken en schakelaars van alarm verbeteren. Alarmering en protocollen nalopen en oefenen.

Inrichting en bedieningselementen

Beschrijving:

Informatie-voorziening met folders is rondom de zalen vooral op staande personen ingericht. De garderobe balies zijn circa 75 cm hoog en niet onderrijdbaar.

In de zalen en bij de garderobes zijn auditieve hulpmiddelen beschikbaar.

Concertgebouw Café en Restaurant Lier zijn prettig nabije gelegenheden om wat te drinken en te dineren. Mobiele betaalapparaten zijn aanwezig. Onderrijdbare (70 cm) tafels zijn aanwezig. Bars en buffetten zijn niet onderrijdbaar en rond de 105 cm hoog.

Aanbevelingen:

De folder-rekken bij de kassa voldoen wel, maar zijn meestal horizontaal geordend, bij verticale schikking bereik je iedereen op eigen ooghoogte.