Beschrijving en advies FOAM

Beschrijving en advies FOAM

Keizersgracht 609, Amsterdam

Datum: 26 november 2018

ALGEMEEN

Op verzoek van de afdeling Cultuur heeft Clientenbelang Amsterdam de toegankelijkheid van een aantal culturele gebouwen onderzocht. Hiervoor is gebruik gemaakt van de criteria van de Integrale Toegankelijkheids Standaard (ITs), te vinden op de website www.toegankelijkheidssymbool.nl.

Algemene bevindingen en aanbevelingen

Foam is gevestigd in drie aaneengesloten monumentale grachtenpanden in Amsterdam. De gebouwen zijn beperkt toegankelijk. Dit geldt met name voor mensen die permanent gebruik maken van een (elektrische) rolstoel. Dit komt met name door hoogteverschillen voor de ingang en niveauverschillen in de gebouwen

Desondanks is er een aantal (toegankelijkheids)voorzieningen in het gebouw; waaronder een  ‘integraal toegankelijk toilet’, en een lift waarmee enkele verdiepingen bereikt kunnen worden.

De belangrijkste aanbeveling voor dit gebouw is om nader te inventariseren wat de technische, financiële en architectonische mogelijkheden zijn om de toegankelijkheid van de ingang van FOAM te verbeteren. Een eerste inschatting is, dat er mogelijkheden zijn, maar dat die ingrijpend en kostbaar zijn.

BEREIKBAARHEID

Parkeren

Beschrijving: er is algemene gehandicaptenparkeerplaats vrijwel tegenover de ingang,  voorrijden voor de deur is wel mogelijk, net als parkeren in de straat. De gehandicaptenparkeerplaats voldoet niet helemaal aan de afmetingscriteria.

Aanbeveling: breng de algemene gehandicaptenparkeerplaats op orde zodat deze voldoet aan de criteria voor een dergelijke parkeerplaats.

Openbaar vervoer

Beschrijving: Toegankelijkheid van het Openbaar Vervoer maakt geen deel uit van de criteria voor ITs. De loopafstand naar de dichtstbijzijnde halte Prinsengracht is 200m. Er zijn andere haltes in de buurt, waaronder metrostation Vijzelstraat. De looproute gaat over enkele bruggen en smalle trottoirs.

Aanbevelingen:

Toegangsroute

Beschrijving: Er is een trottoir van ruim 2 meter breed, dat plaatselijk versmald is door geveltrappen. Het trottoir is op hetzelfde niveau als de rijbaan, afgeschermd met paaltjes (Amsterdammertjes) Er zijn aan weerszijden van de gracht vrij steile bruggen. Er is een trap met meerdere voor de ingang (zie ‘betreedbaarheid’)

Aanbevelingen: attendeer bezoekers die op de fiets komen om hun fiets niet tegen de gevel te parkeren. Inventariseer of er nog kleine obstakels in de openbare ruimte op de route naar de ov-haltes kunnen worden opgelost. Bij een herprofilering is het van belang dat het trottoir breed genoeg wordt en dat er een trottoiroprit komt t.b.v. gebruikers van de gehandicaptenparkeerplaats.

BETREEDBAARHEID

Ingang

Beschrijving:

Er is een monumentale hardstenen trap met vier treden voor de hoofdingang. Deze heeft een automatische schuifdeur met daarachter een rond gebogen glazen deur.

Er is geen vaste helling, er zijn wel twee oprijgoten aanwezig de door medewerkers worden neergelegd Deze rijgoten zijn steil en daardoor niet  bruikbaar voor rolstoelers die hun rolstoel permanent gebruiken; met duwhulp is het eigenlijk een te grote en risicovolle inspanning.

Aanbevelingen:

  • Onderzoek de mogelijkheid om een liftvoorziening naar de hoofdingang of één van de zij-ingangen te maken.
  • Breng een markering op ooghoogte op de glazen tochtdeuren aan om de zichtbaarheid van deze deuren te vergroten.

BRUIKBAARHEID

Horizontale verkeersruimten

Beschrijving:

Er zijn meerdere gangen in de bouwdelen aanwezig die via de hoofdingang of de lift bereikbaar zijn. In enkele gangen en tussen sommige ruimten zijn drempels en / of opstapjes aanwezig.

Aanbevelingen:

  • Meerdere drempels en opstapjes kunnen worden voorzien van oploopdrempels en oprijplaten om deze hoogteverschillen te overbruggen.

Verticale verkeersruimten

Beschrijving:

Er zijn vier verdiepingen die via twee trappenhuizen bereikbaar zijn. Niet alle verdiepingen zijn per lift bereikbaar, waaronder het souterrain met het café. Ook zijn er binnen enkele ruimten nog trappen aanwezig.

Aanbeveling:

  • Onderzoek de mogelijkheid om ook het café via een lift of hefplateau bereikbaar te maken.
  • Maak bij de lift én in de bewegwijzering duidelijker welke verdiepingen en ruimten bereikbaar zijn.
  • Verbeter de bruikbaarheid van de stalen trap door het aanbrengen van anti-slip en kleurmarkering op de treden.

Ruimten en gebieden

Beschrijving: Er zijn meerdere zalen verdeeld over verschillende verdiepingen. In het souterrain is een restaurant, op de 1e verdieping is een kleine bibliotheek.

(video-)zaal achter het entreegebied bereikbaar via trap naar beneden. Deze zaal is niet rolstoeltoegankelijk.

In meerdere zalen die via de lift bereikt kunnen worden, zijn drempels en/of opstapjes.

Aanbevelingen:

  • Door vergroting van het trapbordes en de trap naar de videozaal, kunnen rolstoel- en rollatorgebruikers dit bordes gebruiken om video-kunst te bekijken.
  • Meerder zalen / ruimtes kunnen met een (liefst permanente) oprijplank / helling toegankelijk gemaakt worden.
  • Stel waar mogelijk deurdrangers lichter af.

Toiletten

Beschrijving:

Er zijn heren- en damestoiletten in het souterrain, uitsluitend met trappen bereikbaar; er is een toilet voor rolstoelgebruikers op de 1e verdieping tegenover de lift. Qua afmetingen en inrichting voldoet dit niet aan de criteria.

Aanbevelingen:

Het is niet eenvoudig om het IT toilet te vergroten. Toch zou dit de belangrijkste aanbeveling zijn om dit toilet juist voor rolstoelgebruikers goed bruikbaar te maken. Kleinere aanpassingen zijn wel eenvoudig mogelijk:

  • Vervang de grote wastafel door een veel kleiner exemplaar om meer ruimte in het toilet te creëren.
  • Horizontale beugel aan binnenzijde van de deur
  • Vaste spiegel op de achterwand tussen 100 en 200 cm boven de vloer

Inrichting en bedieningselementen

Beschrijving: Er is een pin-automaat aan een snoer bij de receptiebalie - kaartverkoop en in het café.  Foto-collecties hangen doorgaans aan de wanden; er zijn enkele vitrinekasten op tafelhoogte. Informatievoorzieningen zoals bijschriften bij collecties en informatieborden.

Aanbevelingen:

  • Hou bij het ophangen van de collecties rekening met de kijkhoogte, ook van bijschriften
  • Het contrast van het informatiepaneel bij de lift is te klein. Een witte achtergrond zou de leesbaarheid vergroten.
  • Maak (beter) duidelijk welke ruimten rolstoeltoegankelijk zijn en omschrijf hoe deze bereikt kunnen worden.