Beschrijving en advies Paradiso

Beschrijving en advies Paradiso

Weteringschans 6 1017 SG Amsterdam

Datum: 15-11-2018

ALGEMEEN

Inleiding

Paradiso is een poppodium, gevestigd in een voormalige monumentale kerk. Omdat het een oud gebouw is, en er niet teveel aan de constructie verandert kan worden, is het een uitdaging geweest om het pand toegankelijk te krijgen. Op veel punten is dat redelijk gelukt, maar er zijn nog wel flink hoeken en doorgangen die erg aan de krappe kant zijn.

BEREIKBAARHEID

Parkeren

Beschrijving:

Er zijn geen parkeermogelijkheden in de buurt. Ook geen gehandicapten parkeerplaatsen (GPA). Het Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) parkeert op de straat voor het gebouw, wat niet een heel veilige locatie is.

Aanbeveling:

In- en uitladen met het AOV is op en rond het Leidseplein een groot probleem omdat het gebied autovrij is gemaakt. Wij pleiten om een uitzondering te maken voor het AOV en ze een veilige plek te geven in de buur van de meeste culturele instellingen, waar ze veilig kunnen halteren.

Openbaar vervoer

Beschrijving:

Paradiso ligt tussen de tramhaltes van het Leidseplein en de Spiegelgracht in. Deze liggen beide op meer dan 200m afstand. Voor mensen die moeilijk ter been zijn nog een flinke afstand. Daarbij voldoen de haltes aan de Spiegelgracht, en de halte op het Leidseplein tegenover de Apple Store, nog niet aan het PvE toegankelijke tramhaltes

Aanbevelingen:

  • Tramhaltes toegankelijk maken
  • Extra argument voor halteplaatsen voor het AOV.

Toegangsroute

Beschrijving:

Rondom zijn er trottoirs om bij het gebouw te komen. Deze zijn op sommige punten wel aan slijtage onderhevig, waarbij er verzakkingen hebben plaatsgevonden. Vanaf het Leidseplein is er begonnen met het vernieuwen van de stoep.

Bij het vernieuwen van de stoep is de verlaagde stoepband bij het fietspad naar het Max Euweplein vergeten. Rolstoelgebruikers kunnen nu niet meer via de stoep, maar moeten noodgedwongen over de weg rijden.

Aanbevelingen:

  • Op- en afritten terug leggen
  • Overige stoepen opknappen.

BETREEDBAARHEID

Ingang

Beschrijving:

De hoofdingang zit aan de voorkant van het gebouw en wordt vooraf gegaan door een trap. De grote deuren gaan open zodra het publiek welkom is. Vervolgens loopt men langs de kassa de hal binnen.

Rolstoelgebruikers kunnen gebruik maken van de achteringang. Deze is te bereiken door een hellingbaan. Deze is niet te stijl, maar wel erg lang zonder rustplekken. Vervolgens kan na aanbellen de deur open worden getrokken. De bel zit vrij hoog in een hoek, en is niet makkelijk te bereiken vanuit een rolstoel. De deur is behoorlijk zwaar en ook niet goed te bedienen vanuit een rolstoel.

De drempel is verder geen probleem.

Aanbevelingen:

Rolstoelgebruikers komen eigenlijk niet zelfstandig binnen. Een mogelijkheid om onderaan de hellingbaan kenbaar te maken dat men naar binnen zou willen ontbreekt. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door een intercom te plaatsen. Het liefst komt een medewerker de rolstoelgebruiker dan beneden ophalen.

De deurbel bij de achterdeur verplaatsen tot onder het speakertje (zie foto), en deur voorzien van een deurmotor zijn aan te bevelen.

BRUIKBAARHEID

Horizontale verkeersruimten

Beschrijving:

De gangpaden zijn aan de smalle kant. Vooral op de verdiepingen en in de kelder. De hoeken zijn daar ook krap waardoor een voertuig met een grote draaicirkel moeilijk uit de voeten kan. Hoogteverschillen zijn met lange hellingbanen opgelost die goed te nemen zijn met een rolstoel.

Verticale verkeersruimten

Beschrijving:

Er zijn meerdere verdiepingen en een kelder. Deze zijn te bereiken met trappen en een lift. De trap is ruim en voldoet goed. De lift is erg klein.

Aanbeveling:

De eerste en laatste trede per verdieping markeren.

Ruimten en gebieden

Beschrijving:

  • Grote zaal: Grote open ruimte. Aan de zijkanten zijn verhogingen waar ook de bars op staan. Deze zijn niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Geen aparte rolstoelplaatsen.
  • Balkon Grote Zaal: Ruim balkon waar stoelen staan in een trap opstelling. Rolstoelgebruikers kunnen op de bovenste rij staan, geen vaste plek, dus overal op te stellen. De bar op het balkon is wel bereikbaar voor rolstoelgebruikers. De deuren naar het balkon zijn erg smal, en blijven niet openstaan, waardoor er meerdere mensen nodig zijn om de deur open te houden. De deuren zitten bovenaan de trap, waardoor er weinig manoeuvreer ruimte is.
  • Kleine zaal: Ruime zaal. Geen aparte rolstoelplaatsen, dus vrije opstel plaatsen. De bar zit achterin en is goed bereikbaar.
  • Kelder foyer. De ruimte is redelijk ruim. Er staan tafels en stoelen die de ruimte wat beperken. De route vanuit de lift er naar toe gaat door smalle gangen. Geen stoelen met armleuningen.

Aanbevelingen:

  • Grote zaal: Oprit naar de bar.
  • Balkon Grote Zaal: Bredere deuren die door één persoon open zijn te houden.

Toiletten

Beschrijving:

Het rolstoeltoilet bevind zich in de kelder. Deze is niet heel erg groot, waardoor de opstelruimte naast de pot met te weinig is. De beugel op de deur aan de binnenkant ontbreekt. De afstand van de pot tot aan de achterwand is kort.

Er hangt een kantelspiegel boven de wastafel die niet goed bruikbaar is.

Er is geen alarmsignaal in het toilet, of net daarbuiten. Deze is wel hoorbaar bij de balie.

Aanbevelingen:

  • De pot verplaatsen zodat er in ieder geval aan één zijde genoeg ruimte is om een rolstoel te plaatsen (90cm)
  • Een pot plaatsen die 70cm uitsteekt vanaf de achterwand
  • Horizontale beugel aan de binnenkant van de deur plaatsen.
  • Spiegel recht tegen de wand plaatsen.
  • Alarmsignaal aanbrengen binnen het toilet en buiten bij de toilet deur.

Inrichting en bedieningselementen

Beschrijving:

  • Kassa: Deze bevind zich bij de hoofdingang in een smalle gang. De balie is op sta niveau. Met de rolstoel erg moeilijk te bereiken. De pinautomaat staat vast.
  • Info balie: Tussen de hal en de achteringang. Op sta hoogte maar verder helemaal open.
  • Bars: De bars zijn allen op sta hoogte. De pinautomaat zit vast aan een metalen arm. Vanuit rolstoel niet te gebruiken.

Aanbevelingen:

  • Pinautomaat toegankelijk maken door aan draad te bevestigen. Of eventueel aan een flexibele arm die ook naar beneden kan.