Beschrijving en advies Stedelijk Museum

Beschrijving en advies Stedelijk Museum

Museumplein 10 1071 DJ Amsterdam

Datum: 29-11-2018

ALGEMEEN

Inleiding

Het Stedelijk museum bevind zich in een gebouw met een oud en een nieuw gedeelte. Deze lopen in elkaar over. De toegankelijkheid is in beide delen goed. Het is ruim van opzet, en op een paar kleine gedeeltes na is er voldoende manoeuvreer ruimte.

BEREIKBAARHEID

Parkeren

Beschrijving:

Er is één Gehandicapten Parkeerplaats Algemeen (GPA) op de Pauluspotterstraat, speciaal voor bezoekers van het Stedelijk museum. De overige parkeerplaatsen bevinden zich in de Q-park parkeergarage onder het museumplein, waar nog een tweetal GPA’s te vinden zijn.

Op de route vanuit de parkeergarage naar buiten ligt een stoep zonder oprit. Dit is voor rolstoelgebruikers een obstakel.

Aanbeveling:

Graag een oprit aanleggen in de stoep in de parkeergarage bij de GPA.

Openbaar vervoer

Beschrijving:

Rondom het museumplein liggen meerdere tramhaltes. De dichtstbijzijnde is die op de Paulus Potterstraat. Deze is redelijk toegankelijk. Binnenkort zal deze halte iets opschuiven en toegankelijk worden gemaakt.

Toegangsroute

Beschrijving:

De omgeving rondom het stedelijk is goed toegankelijk. Er zijn brede stoepen, en de ingang ligt aan het museum plein. Dit plein is ruim en er staan weinig obstakels in het midden. De geleidelijnen lijden naar de gevel van het gebouw. Daar bevind zich het terras en staan er plantenbakken. Daardoor kan het voor mensen met een visuele beperking lastig zijn om zich te navigeren. Ook zijn er veel toeristen in dit gebied te vinden, waardoor het soms erg druk kan zijn.

Aanbevelingen:

Kijken of er een mogelijkheid is om de geleidelijn door te trekken naar de ingang van het museum.

BETREEDBAARHEID

Ingang

Beschrijving:

Twee tourniquetdeuren naar de grote hal. Er is een toegankelijke deur naast het tourniquet die opengedaan wordt door gastheer of dame. Er zijn geen drempels.

Aanbevelingen:

Markering op het glas van de tourniquetdeuren aanbrengen om te voorkomen dat mensen tegen het glas aanlopen.

BRUIKBAARHEID

Horizontale verkeersruimten

Beschrijving:

De hal en gangpaden zijn overal erg ruim. Er zijn zo goed als geen drempels door het hele gebouw. Wel is er een expositieruimte die wordt afgesloten met grote rubberen lamellen. Met een rolstoel is daar lastig doorheen te komen.

Aanbevelingen:

De lamellen vervangen door bijvoorbeeld een elektrische schuifdeur.

Verticale verkeersruimten

Beschrijving:

De collectie is verdeeld over verschillende verdiepingen. De entree kan worden bereikt met een plateau lift. De rest is bereikbaar met twee gewone liften en twee trappenhuizen

  • Hefplateau: Niet groot genoeg voor alle rolstoelen. Je moet de knop ingedrukt houden tijdens de hele rit. Dat kan voor mensen met weinig kracht lastig zijn.
  • Lift nieuwe gedeelte: Glazen lift. Groot genoeg voor de meeste rolstoelen.
  • Lift oude gedeelte: Grote lift. De wanden zijn bedekt met traanplaat en er is geen spiegel.
  • Trap nieuwe gedeelte: Open trap (zonder stootborden). Voldoet verder aan alle eisen.
  • Trap oude gedeelte: Monumentale trap. Ruim en goed toegankelijk.

Aanbeveling:

  • Lift oude gedeelte: Spiegel op de wand aanbrengen.
  • Trap nieuwe gedeelte: Markering eerste en laatste trede per trapdeel aanbrengen.
  • Trap oude gedeelte: Markering eerste en laatste trede per trapdeel aanbrengen.

Ruimten en gebieden

Beschrijving:

Er zijn verschillende expositieruimtes, horeca gelegenheden, foyer en een winkel.

  • Expositieruimtes: Deze zijn ruim opgezet, en voor het grootste gedeelte goed verlicht. Het kan wel druk zijn en dan is het lastig om je met een rolstoel goed te positioneren. Sommige vitrines en beeldschermen zijn vanuit het lage standpunt met een rolstoel lastig te zien. Bij video presentaties is er geen duidelijke rolstoelplek, waardoor je vaak aan de zijkant staat.

Enkele kunstwerken zijn afgeschermd met een dunne draad. Deze is voor mensen met een visuele beperking moeilijk waar te nemen.

  • Restaurant: De gangpaden zijn aan de krappe kant. Daardoor is het lastig om met een rolstoel naar een vrije plaats te rijden. De tafels zijn moeilijk onderrijbaar door de middenpoot. Rolstoel plaats aan de kop van de tafel waardoor de rolstoel het gangpad gedeeltelijk blokkeert. De stoelen en banken hebben geen armleuning.
  • Espressobar: Beperkte ruimte. De tafels zijn moeilijk onderrijbaar door de middenpoot. De stoelen en banken hebben geen armleuning.

Aanbevelingen:

  • Expositieruimtes: Waar mogelijk vitrines verlagen. Beeldschermen verlagen of rechtop zetten zodat ze ook beter te zien zijn vanaf een laag zichtpunt. Een opstelplaats voor rolstoelen maken bij video projecties. Afscheidingen bij kunstwerken in een contrasterende kleur maken.
  • Restaurant: Een gedeelte van het restaurant (liefst bij de ingang) wat ruimer opstellen, zodat rolstoelgebruikers hier kunnen staan zonder het gangpad te blokkeren. Stoelen met armleuning toevoegen.
  • Espressobar: Stoelen met armleuning toevoegen.

Toiletten

Beschrijving:

Aangepast toilet op begane grond en beneden. Extra ruimte met grote aankleedtafel in de buurt van het toilet op de eerste verdieping. In het restaurant is ook nog een aangepast toilet.

  • Toilet begane grond: Erg ruim toilet. Genoeg ruimte om je rolstoel op te stellen. Meeste elementen zijn goed te bedienen. Opklapbare aankleedtafel voor baby’s. Alleen de sensorkraan is erg onhandig. Vanuit een rolstoel moet je hiervoor te ver reiken.
  • Toilet kelder: Voldoende ruimte. Opklapbare aankleedtafel voor baby’s. Extra objecten zoals krukjes en prullenbakken staan soms in de weg. Er zit geen horizontale beugel aan de binnenkant van de deur om de deur achter je dicht te kunnen trekken. De sensorkraan is erg onhandig. Vanuit een rolstoel moet je hiervoor te ver reiken.
  • Restaurant: Voldoende ruimte. Extra objecten zoals krukjes en prullenbakken staan soms in de weg. Er zit geen horizontale beugel aan de binnenkant van de deur om de deur achter je dicht te kunnen trekken. De sensorkraan is erg onhandig. Vanuit een rolstoel moet je hiervoor te ver reiken.

Aanbevelingen:

  • Sensorkranen vervangen door kraan met één hendel bediening.
  • Krukjes uit de ruimte verwijderen, of zo plaatsen dat ze niet in de weg staan.
  • Bij het toilet in de kelder een horizontale beugel aan de binnenkant van de deur monteren.

Inrichting en bedieningselementen

Beschrijving:

  • Informatie en receptie balie: Er is geen vaste balie, maar een verrijdbare. Deze staat niet altijd op dezelfde plaats. Het is een vrij hoge balie, maar het is een open balie waarbij de medewerker goed aanspreekbaar is.
  • Kassa: Hoge balie zonder zitgedeelte. Open balie, dus de medewerker is goed aanspreekbaar. Pinautomaat aan snoer, welke niet al te lang is.
  • Bars: Hoge bars zonder verlaagd gedeelte. Pinautomaat aan snoer.
  • Garderobe: Bemand. Een medewerker neemt de jas aan.
  • Lockers: Ruime hoeveelheid op verschillende hoogtes. Bediening lastig voor mensen zonder fijne motoriek.

Aanbevelingen:

  • Informatie en receptie balie: Zitgedeelte is gewenst.
  • Kassa: Zitgedeelte is gewenst.
  • Bars: Een verlaagd uitgifte gedeelte is gewenst

Lockers: Een knop aan de deurtjes zou het makkelijk maken om ze t